Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Грибникам на замітку

Автор О.Лельотко

В області реєструють непоодинокі випадки отруєння грибами. Є вже смертельні. На щастя, в нашому районі щодо цього все благополучно, але грибний сезон триває і не зайвим буде нагадати деякі правила тихого полювання та як надати першу допомогу людині, що відчула ознаки отруєння, після вживання грибів.

Щороку в Україні реєструють чимало випадків отруєнь дарами лісу, а саме грибами. Деяких потерпілих вдалося лікарями врятувати, для інших вживання грибів завершилось трагічно. В нашому районі випадків отруєнь грибами не було вже декілька років, запевняють спеціалісти, проте грибникам не варто розслаблятися і нехтувати відповідними правилами, адже їстівний гриб може стати в будь-який момент отруйним.

Дмитро Гаркавий - інспектор відділу наглядово-профілактичної діяльності Новгород-Сіверського райвідділу МНС України в Чернігівській області: "Гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини та радіацію. Тому їх не можна збирати в парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом, уздовж залізничних трас. Зверніть увагу, екологічно нечистий їстівний гриб такий же небезпечний, як і отруйний! Не беріть червиві гриби – ними теж можна отруїтися, до того ж поки донесете кошик додому, заразяться і здорові капелюшки. Якщо ж ви самі не збираєте грибів, то грибники залюбки продадуть вам грибні делікатеси на найближчому ринку або просто при дорозі. А так і до трагедії недалеко: покупець не знає в яких умовах і де росли гриби, коли їх було зібрано."

Це ж стосується і консервованих грибів, часто біда приходить до початківців, які не можуть відрізнити отруйні гриби від їстівних. Багато хто довіряє певним ознакам і каже, що отруйні гриби призводять до згортання молока, викликають побуріння головок цибулі та часнику, потемніння срібних предметів. Спеціалісти стверджують, що це не вірно! Є тільки один надійний спосіб визначити отруйні грибі від їстівних - треба знати їх.

Дмитро Гаркавий - інспектор відділу наглядово-профілактичної діяльності Новгород-Сіверського райвідділу МНС України в Чернігівській області: "Щоб не отруїтися грибами, будьте уважні, коли їх збираєте. Якщо гриб схожий на отруйний, якщо ви сумніваєтесь, чи він їстівний, краще викиньте його. Ніколи не їжте сирі гриби, у тому числі – сироїжки. Якщо пощастить – відбудетесь розладом шлунка, у гіршому випадку – важке отруєння, іноді навіть зі смертельним випадком."

Перші ознаки харчового отруєння може викликати вживання грибів, які неправильно приготовлені. Якщо ви відчули, що вам недобре, негайно викликайте швидку. Коли для приїзду лікаря потрібен час, першу допомогу можна надати вдома. Цим ви можете врятувати життя.

Віктор Гульчук - завідуючий відділенням швідкої та невідкладної допомоги Н.-Сіверської ЦРЛ: "Перш за все - це промити шлунок, набрати близько 10-12 літрів води кімнатної температури, можна додати туди декілька крупинок марганцево-кислого калію, щоб був блідо-рожевий розчин. Можна додати молока, можна додати сирі яйця та розбовтати з водою. Білок зв'язую токсини. І 1,5-2 літри людині давати випити і потім викликати блювання. І так до тих пір, поки не буде виходити чиста вода, яку людина випила без усіляких домішок. Після цього людині дати 8-10 таблеток активованого вугілля і терміново людину доставити в лікувальний заклад для того, щоб надати подальшу кваліфіковану допомогу."

f t g m

счетчики