Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Зерно нового врожаю - проростає

Автор Н.Даценко

Через підвищену вологу у аграріїв, окрім розтягнутих строків збирання збіжжя, з'явилася ще одна проблема. Зерно проростає. За інформацією головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, в цілому по Чернігівщині якість зерна на 10-15 % гірша, ніж у минулому році.   Через дощ багато пророслих зерен.

"Підвищена вологість суттєво погіршує якість зерна, - зазначає директор елеватора Євген Сайко. - Пророслого зерна у валі за стандартами має бути до 5%". Деякі господарства привозили в лабораторію зібране, аби зробити відповідні аналізи. Тож, зі слів Євгена Сайка, з ряду полів кількість пророслого зерна доходила до 30%.

Євген Сайко - директор Новгород-Сіверського елеватора: "Таку пшеницю беруть на домішки, до того ж у пророслому зерні міняється структура, якість падає.   Пивоварний ячмінь, що проріс, іде у фуражний".

І найнеприємніше для сільгоспвиробників - різко падає ціна. Та й хліб з такого зерна виходить без шапки і рваний, та ще є й певний негатив для здоров'я споживачів.

f t g m

счетчики