Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Обережно - баштанні

АвторТ.Лось

Баштанні вже стали досить доступними по ціні і на місцевому ринку є з чого обирати. Динь так взагалі декілька сортів. Чи не принесуть ранні полосаті ягоди для організму більше шкоди, ніж користі?

Аромат динь відчутний з відстані декількох метрів, так і вабить до себе. Та новгород-сіверці ні дині, ні кавуни купувати не поспішають, принаймні з опитаних нами жінок. Всі чекають сезону.

Продавці ж зауважують, що частина їхніх потенційних покупців не купують баштанні ще й через те, що економлять, приходять більше за необхіднішим. Сертифікатів на кавуни та дині вони ще не мають.

В Новгород-Сіверській райсес нам розповіли, що у перевірених кавунах та динях перевищення допустимих норм шкідливих речовин не виявлено.

Світлана Кішко – заступник лікаря з гігієни праці Н.-Сіверської райсанепідемстанції: «За тиждень ми зробили близько десяти проб. Перевищення норм не було, але результати були близькими до верхнього щабля норми. Наприклад, якщо норма 90 мг/кг, то результати були 82-88 мг/кг при нормі 60 мг/кг, можна зустріти 56, 57, 52 мг/кг. Це є. Хай люди замисляться.»

Наявність нітратів у  плодах можна виявити і самим. У кавунах при великому вмісті шкідливих речовин спостерігаються жовтуваті прожилки та ущільнення в м'якоті. Слід запам'ятати, що нітрати накопичуються під шкіркою. Та не лише нітратами небезпечні баштанні. Щоб не робити виручки аптекам, скуповуючи протидіарейні засоби, куплені на базарі і овочі, і фрукти слід ретельно мити та ні в якому разі не купувати розрізаних кавунів. Мікроорганізми в теплому, солодкому та вогкому середовищі розмножуються з шаленою швидкістю. Не пошкоджена шкірка гарантує захист і від хвороб, і від втручання недобросовісних продавців.

Світлана Кішко – заступник лікаря з гігієни праці Н.-Сіверської райсанепідемстанції: «Купуючи на базарі кавуни та дині, звертайте увагу, щоб їх шкірка була не пошкоджена. Якщо ви побачили на шкірці темну пляму, вона може свідчити про те, що у кавун вкололи хімічні добрива. Не купуйте таких продуктів.»

Повз жовтеньких і різних за розміром диньок і ми не змогли пройти спокійно. Обираємо з цілою не пошкодженою шкіркою та сподіваємось, що вона безпечна.

А спеціалісти радять обирати диню за запахом. Чим вона ароматніше, тим смачніша.

f t g m

счетчики