Copyright 2016 - Філія НТКУ "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Проблеми річок України

Літо 2016 року виявилося «багатим» на екологічні катастрофи - згадаймо спалах кишкової інфекції в Ізмаїлі, що стався через вживання людьми зараженої питної води, а отруєння води в річці Остер на Чернігівщині. Та і мешканці Новгород-Сіверського району отримали попередження про наявність кишкової палички у воді, тож проблема якості  води постає дедалі гостріше. Які цьому причини і чи є ще у нашій країні чисті водні джерела, наша знімальна група запитала у науковців.

Ольга Бєдункова, доктор філософії, еколог Рівненського Національного університету водного господарства, вивчає і оцінює стан водних об'єктів України вже біля двадцяти років. І головним фактором, що в останній час призводить до екологічних катастроф, визначає незадовільний стан очисних споруд населених пунктів України.

Ольга Бєдункова - доктор філософії, доцент, член-кореспондент Міжнародної Академії наук екології та безпеки життєдіяльності: "Насьогодні більшість водних об'єктів України потерпають від зміни свого екологічного статусу і заключається це не в тому, що вони зазнають надмірного надходження забруднюючих речовин, хоча є і такі випадки, і вони доволі часті, але в основному це не промислові стоки, а комунальні стоки внаслідок аварійного стану очисних споруд".

Поряд з якістю води постає ще одна проблема - зниження рівня вод в річках. І це спостерігається по всій території України. Пов'язане воно із зниженням підземних вод.

Ольга Бєдункова - доктор філософії, доцент, член-кореспондент Міжнародної Академії наук екології та безпеки життєдіяльності: "Зміни запасів підземних вод пов'язують із циклами сонячної активності, яка і впливає на ось ці запаси. Зміління води насьогодні дійсно актуальна проблема, тому що відомі вже з десяток випадків, коли серйозні водні ріки міліють настільки, що утворюють якісь ділянки, які вже можна назвати старицями річки".

Зміління ж  річки призводить до її заростання, необхідності очищення дна водного об'єкта від мулу, Та не завжди такі дії дають позитивний результат. Кожен крок в складному питанні як очищення води слід прораховувати наперед.

Ольга Бєдункова - доктор філософії, доцент, член-кореспондент Міжнародної Академії наук екології та безпеки життєдіяльності: "Якщо відомо, що річка не зазнає суттєвого антропогенного навантаження, до неї не надходять величезні кількості побутових або промислових стічних вод, такі підходи дійсно є виправданими -механічне очищення русел від заростів. А у випадках надходження значної кількості забруднень до річок і створення потужних мулових відкладень, це вже розглядається як техногенні аномалії і зачіпати такі мули буде неправильним".

Наша зустріч з Ольгою Олександрівною відбулася на території Деснянського Біосферного резервату "ЮНЕСКО", де науковець проводила дослідження водного об'єкту малої річки Десенка, що входить до басейну річки Десна. І доречі, проводячи дослідження на іншій території України, еколог порівнює дані саме з тією поліською водою.

Ольга Бєдункова - доктор філософії, доцент, член-кореспондент Міжнародної Академії наук екології та безпеки життєдіяльності: "Дана територія, зокрема дана ділянка річки Десенка, є унікальною в плані спостереження за видовим різноманіттям представників іхтіофауни, тут збереглися такі аборигенні види риб, які вже або рідко або практично не зустрічаються у деяких річках України. В першу чергу, звичайно, це стосується малих річок, вони найбільше потерпають від забруднень, від урбанізації, від антропогенного навантаження. Дана водойма нами оцінена як умовно нормальна, або що відповідає першому-другому класу якості води і ми її рекомендуємо для використання в якості еталонної ділянки при проведенні гідроекологічних спостережень".

Тож жителям північного Полісся пощастило. У наших краях є річки, де можна скупатися влітку без хвилювання за власне здоров'я чи здоров'я дітей, а от багатьом українцям чиста вода вже недоступна. І наше завдання зараз зберегти водний скарб сіверської землі.


f t g