Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Судова реформа триває

Високі європейські зарплати і пенсії не єдине, що приваблює українців в житті мешканців європейських країн. Важливим є низький рівень корупції, дотримання норм права, однакова для всіх відповідальність перед законом, а ще справедливий суд. Нещодавно у нашій країні також були ухвалені зміни до судового законодавства, вони мають вирішити основні питання – це деполітизація та забезпечення незалежності судової влади, перезавантаження судового корпусу та відповідальність суддів. Проте деякі зміни стосуватимуться і звичайних громадян.

Час від часу майже кожен громадянин України має справу з судовою системою нашої країни. І це не обов'язково кримінал. Штрафи, розлучення, позов на державні органи влади чи місцевого самоврядування, тому певним чином судова реформа стосується кожного з нас. Так одним з нововведень судової реформи, яке вступить в дію не раніше жовтня є те, що кожному громадянину України гарантується право звернутися до Конституційного суду, тобто подати конституційну скаргу.

Михайло Пильник - керівник апарату місцевого Н.-Сіверського районного суду: "Якщо громадянин вважає, що закони України суперечать Конституції у його випадку, то він має право звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою, але це в випадках, коли він пройшов всі судові органи, в яких він міг захистити свої права. Це буде ще одна ланка, щоб громадянин не звертався до Міжнародного суду з прав людини, щоб його питання могло бути розглянуто у нас в країні".

За перше півріччя 2016 року місцевим Новгород-Сіверським районним судом розглянуто 42 кримінальні справи, з них 9 подали на апеляцію, з 234 розглянутих цивільних справ 11 оскаржені в апеляційному судді, а щодо адміністративних правопорушень, то тут з 266 розглянутих матеріалів лише 4 було оскаржено у вищій інстанції. Звісно, оскаржуються не всі справи, але тепер, якщо ви вважаєте, що закони України ущімлюють ваші конституційні права, можливість звернутися до Конституційного суду у громадян буде.

Михайло Пильник - керівник апарату місцевого Н.-Сіверського районного суду: "Наприклад, у нашому суді розглянули, не задовольнили людині його вимоги, але він вважає, що його права порушені, він звертається до апеляційного суду, якщо апеляційний суд також не задовольняє, то він звертається до касаційного суду, якщо касаційний суд не задовольняє, він може звернутися до вищого Верховного суду, в разі якщо вже після цього також не було задоволено його вимоги, але він вважає, що закони, які порушують там якісь його права суперечать Конституції, то він звертається з конституційною скаргою до Конституційного суду".

Ще одна зміна - це те, що вводиться поняття представництва громадян в судах, його здійснюватимуть адвокати. Проте в таких судах як наш, це відбудеться не скоро - з 1 січня 2019 року; у Верховному суді та касаційному трохи раніше - з 1 січня 2017; і з 2018 року - в апеляційних судах.

Михайло Пильник - керівник апарату місцевого Н.-Сіверського районного суду: "Законом передбачено, що по трудових спорах, у спорах щодо захисту соціальних прав людини та щодо виборів, це наприклад включення в списки виборців, не обов'язково представництво адвоката".

Нагадаємо, що судову реформу Верховна Рада України ухвалила 2 червня, а зміни до Конституції в частині правосуддя президент Петро Порошенко підписав 28 червня цього року.

 

 
f t g