Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Мешканці трьох сіл Новгород-Сіверського району більше місяця залишаються без автобусного сполучення

Більше місяця мешканці трьох населених пунктів Н.-Сіверського району залишаються без автобусного сполучення. Автобус, який їздив по маршруту Н.-Сіверський – Красний хутір через села Орлівку та Ломанку, з 13 червня перестав здійснювати цей рейс. Люди, які в той день очікували на автобус, розповідають -  спочатку подумали, що він зламався, вже потім зрозуміли, що його не буде взагалі. Без будь-яких попереджень, Н.-Сіверське автотранспортне підприємство 17443 просто взяло і відмінило рейс, вже згодом мотивуючи це тим, що він є збитковим.

Микола Душин - директор ПАТ "АТП 17443":"Цей рейс збитковий. Якщо ми їдемо на Красний Хутір то обслуговуємо тільки два населених пункти - Красний Хутір і Орлівка."

А до того ж ще й Ломанку. Та чи дійсно це так – ми поцікавились у мешканців Орлівки, які складали левову частку серед пасажирів даного марштруту. 

Наталія Єрошенко - мешканка с.Орлівка: "Їздить дуже багато людей. Кожний раз автобус їхав повний. Коли автобус приїзджав на зупинку, він був вже переповнений, сісти було майже неможливо. Тож іноді не всі люди могли виїхати до Новгорода-Сіверського.

Катерина Богданова - мешканка с.Орлівка: "Ми не розуміємо чому він не рентабельний, якщо він постійно повний? Якщо їде до Красного Хутора і Ломанки, то там менше людей. В Орлівці люди забивають повністю весь автобус. Назад також так їдуть: стоячі місця, не тільки сидячі.    

Чому ж виникла така ситуація? З січня цього року держава припинила надавати субвенцію автоперевізникам на перевезення ними пільгової категорії громадян. Обов’язки були покладені на органи місцевого самоврядування. Як зазначив директор Н.-Сіверського автотранспортного підприємства 17443 Микола Душин, на разі кожна з сільських рад в районі має укласти договір з їхнім підприємством та сплатити необхідну суму компенсації за тих пільговиків, що проживають на її території. За його словами офіційно договір уже уклали такі сільські ради.

Микола Душин - директор ПАТ "АТП 17443": "Ковпинка, Троїцьке, Вороб’ївка, Об’єднане і  Бирине. Решта - всі чогось чекають. З всіх сільських рад у нас в районі, які вже вам перерахували гроші? - Ні одна сільська рада жодної копійки нам не перерахувала. Ні одна.

Цікаво, як таке може бути - ні одна з 22 сільських рад Н.-Сіверського району і до цього часу не перерахувала гроші автотранспортному підприємству 17443 за своїх пільговиків, а рейс відмінили лише на територію Орлівської сільради. Аби максимально висвітлити дану ситуацію ми звернулись за коментарем до сільського голови Віталія Рябченка. За його словами на сесії дане питання було розглянуто депутатами і направлене на доопрацювання.

Віталій Рябченко - голова Орлівської сільської ради: "Наші пільговики до цього часу завжди платили і платять. Микола Душин дав нам список, в якому є всі пільгові категорії населення. Проте у розмові з ним, стало відомо, що  інваліди загального захворювання 2 групи не мають права на безплатний проїзд, проте вони є в тому списку – 14 осіб. "

Переглядати список пільговиків директор автотранспортного підприємства Микола Душин не збирається і сума компенсації залишається такою ж - 9100 грн в місяць. Слід зазначити, що серед всіх сільських рад в районі, ця сума є найбільшою. Як завжди в таких ситуаціях страждають звичайні люди, які в даному випадку стали заручниками автоперевізника.

Валентина Тригуб - мешканка с.Орлівка: "Зараз, коли вже більше місяця не ходить автобус, нам приходиться виїжджати хто чим може. Хто наймає машину, хто ловить попутку. Щоб найняти машину до Лоски, треба 100 грн., а це не маленькі кошти. Ми, мешканці села Орлівка, дуже просимо, щоб нам відновили рейс.

f t g