Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

В Новгороді-Сіверському знайдено авіаційну бомбу Другої Світової війни

Проводячи будівельні роботи на своєму подвір’ї, мешканець міста виявив незвичайну знахідку. Запідозривши неладне господар зателефонував до служби порятунку. Рятувальники, які прибули на місце знахідки, розпізнали в невідомому предметі авіаційну бомбу часів Другої Світової війни.

 

Галина Король: "Ми знаходимось за містом і тут щойно пролунав вибух. Це ліквідували авіаційну бомбу, подарунок, так би мовити, часів Другої Світової війни. Поруч зі мною стоїть начальник відділу розмінування Андрій Рогатін. Скажіть, будь ласка, Андрію, чи багато останнім часом таких знахідок по Чернігівщині?"

Андрій Рогатін-начальник відділу підводного розмінування, капітан служби цивільного захисту: "Більша кільсть випадків виявлення вибухонебезпечних предметів на території Чернігівської області припадає на весняно-осінній період, під час обробки полів. У кожному районі таких випадків може бути по-різному. Найбільше виїздів на даний момент ми здійснювали на територію Ніжинського та Бахмацького районів."

І ось тепер Н-Сіверщина. Знахідка жителя вулиці ім. Чалого - одна з найнебезпечних видів вибухонебезпечних предметів які тільки є. Радянську авіаційну бомбу чоловік знайшов випадково, під час будівельно-ремонтних робіт, ввечері 13 липня і одразу ж повідомив про це рятувальників.

Андрій Анікієнко - начальник Н-Сіверського районного відділу державної служби з надзвичайних ситуацій: "Нами був здійснений виїзд, ідентифікація зазначеного предмету, результатом якого стало виявлення авіаційної фугасної бомби ФАБ-50. Нами зразу були повідомлені всі відповідні служби і подана заявка на виклик піротехнічного відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення з м. Чернігів."

Місце знахідки одразу було оціплене до прибуття чернігівських розмінувальників. Прибувши на місце події обласні спеціалісти відвезли 50-ти кілограмовий авіаснаряд на піщаний кар’єр за місто, де небезпечна знахідка була знешкоджена, сталося це о 15:54 14 липня. Спочатку 2016 року це вже третій випадок виявлення вибухонебезпечних предметів часів Другої Світової на території Н-Сіверщини. Тож і зараз громадяни повинні бути дуже обережними і у разі виявлення невідомих предметів одразу повідомляти у відповідні служби.

Андрій Анікієнко - начальник Н-Сіверського районного відділу державної служби з надзвичайних ситуацій: "У таких випадках потрібно негайно телефонувати або 101, або 102. Ні в якому разі не брати в руки небезпечні предмети, намагатися огородити це місце, щоб не допускати сторонніх осіб до приїзду відповідних служб."

f t g