Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

38 ліжко-місць може втратити Н.-Сіверська ЦРЛ до кінця 2016 року

Процес оптимізації ліжкового фонду у медичних закладах України розпочато. Згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів України до кінця поточного року у лікарнях кількість ліжко-місць має скоротитися до 60 у розрахунку на 10 тисяч населення.

На сьогоднішній день у відділеннях Центральної районної лікарні нараховуються 201 стаціонарне ліжко, до кінця 2016 року їх має залишитись 163. Перший етап оптимізації на базі Центральної районної лікарні розпочнеться на початку серпня, зменшуватимуть кількість ліжко-місць у акушерсько-гінекологічному відділенні.

Світлана Шам - головний лікар Новгород-Сіверської Центральної районної лікарні: "Із 25 ліжок які в ньому налічується планується скоротити 2 гінекологічні і 6 пологових. Багато це чи мало? Враховуючи те,що це ледь не єдине відділення, яке не виконує план ліжко-днів, тобто заздалегідь відомо, що кількість ліжок, які там розгорнуті перевищують реальну потребу у гінекологічній  і в пологовій допомогах".

Головний лікар Новгород-Сіверської Центральної районної лікарні Світлана Шам зазначила, що скорочення ліжкового фонду у цьому структурному підрозділі на якості та доступності медичної допомоги не відобразяться, практично не вплине перший крок оптимізації і на штатний розпис.

Світлана Шам - головний лікар Новгород-Сіверської Центральної районної лікарні: "Відділення втрачає 0,25 посади лікаря. У нас є можливість працевлаштувати бажаючих лікарів в поліклініці. Зараз ніхто на одну посаду з лікарів акушерсько-гінекологічного відділення не працює, люди мають можливість працювати на півтори посади. Тобто перший крок оптимізації не зачепить безпосередньо ні штати,ні якість і доступність допомоги".

Наступний етап оптимізації ліжкового фонду передбачає помісячне скорочення ліжко-місць і у інших відділеннях Центральної районної лікарні. Не передбачено зменшення ліжок лише у дитячому та туберкульозному. Загалом до кінця поточного року відповідно до плану покрокової оптимізації районна лікарня має згорнути 38 ліжок.  На цих етапах передбачено і скорочення персоналу.

Світлана Шам - головний лікар Новгород-Сіверської Центральної районної лікарні: "Це буде десь два десятки працівників, яких ми плануємо працевлаштувати тимчасово на декрети, можливо, на заміну лікарняних, а, можливо, навіть хтось піде в центр зайнятості. На превеликий жаль, якщо згортаються потужності, згортаються ліжка, то працевлаштувати людей в цьому закладі шанси невеликі".

Паралельно з виконанням постанови Кабміну в Центральній районній лікарні вивчаються питання щодо того, як пройти всі етапи оптимізації з найменшими втратами. Також сподіваються, що Новгород-Сіверську лікарню визнають окружною, яка буде надавати інтенсивну допомогу в госпітальному окрузі і тоді, можливо, вдасться призупинити скорочення ліжко-місць та персоналу.


f t g