Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

В Новгороді-Сіверському святкували «Нетлінне Слово»

Літературно-мистецьке свято "Нетлінне Слово" відзначали 5 червня в Новгороді-Сіверському. Свято стало вже традиційним адже проводиться вшосте. Аби доторкнутись до місць де творилась історія Київської Русі, кожного року приїздить чимало гостей. До міста завітали поважні гості з обласної державної адміністрації, обласної ради, яких хлібом-сіллю зустрічали біля готелю Слов’янський. Після чого поклали квіти до пам’ятника закатованим військовополоненим біля стін Спасо-Преображенського монастиря та вшанували пам'ять героїв ІІ світової війни. Далі відвідали храм, де поставили свічки та помолились за мир та єдність в Україні. Біля вежі монастиря на гостей чекав князь Ігор та княгиня Ярославна, які запросили гостей помилуватись красою Сіверського краю.

Завжди для відвідувачів відкритий музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім» в якому періодично оновлюються експозиції аби туристи та жителі міста мали змогу доторкнутись до пам’ятки «Слова». Відзначення «Нетлінного «Слова» продовжилось урочистою частиною у міському парку імені Тараса Шевченка. Свято об’єднало не лише сіверян, а й всю Чернігівщину та дало можливість не забути історію рідного краю, саме на цьому наголосив у своїй промові заступник голови Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко.

Сергій Сергієнко – заступник  голови Чернігівської ОДА: «Я хочу побажати всім нам з вами, щоб це свято довгі і тривалі роки відбувалося на нашій землі. Я хочу подякувати, по-перше, нашому гостю, нашому меценату - Юрію Сбітнєву. За його ідеєю це свято прийшло на нашу рідну землю. Наша задача - закріпити це свято, примножувати його, запрошувати інших гостей до нашого міста. Вшановую пам’ять цьому славному твору слов’янської історії».

Ініціатор свята «Нетлінне «Слово» Юрій Сбітнєв нагадав усім присутнім, що історія Сіверської землі була почата саме з «Слова».

Юрій Сбітнєв – письменник, ініціатор свята «Нетлінне «Слово»: «З початку було «Слово» і «Слово» було в Новгороді-Сіверському. Будемо гідні «Слова» наших великих предків і будемо радіти і святкувати, не зважаючи ні на які чорні сили».

Далі всі присутні поринули у часи Князівської доби, завдяки театральній виставі за мотивами «Слово о полку Ігоревім». Насичену концертну програму гостям свята подарували артисти Чернігівського обласного філармонійного центру, аматори з міста Городня та творчі колективи Сіверщини. Літературно-мистецьке свято «Нетлінне Слово» вкотре доводить, що Сіверська земля цінує історичне минуле та зберігає культурні традиції.

Олег Бондаренко – голова Новгород-Сіверської міської ради: «Щоб люди знали, що сюди можна приїхати. Побути в православних святинях. Помолитися Богу. Пройтися вулицями, поспілкуватись з гарними людьми».

Також в рамках літературно-мистецького свята «Нетлінне Слово»  біля пам’ятника Ярославні пройшли літературні читання, де аматори поетичного слова говорили про любов до Батьківщини та героїв, які загинули захищаючи кордони нашої держави. У міському парку розгорнулось справжнє містечко майстрів. Презентували свої роботи художники з Чернігівського об’єднання «Деснянська палітра», колективи навчальних та дошкільних закладів міста, центр дитячої та юнацької творчості, члени клубу декоративно-прикладного мистецтва «Княжа скарбниця», майстри з м. Чернігів.

f t g