Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

В рамках реформування в Н.-Сіверській ЦРЛ можливе скорочення 38 ліжко-місць.

Автор Н.Приходько

17 березня набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України, який передбачає скорочення кількості ліжко-місць у лікарнях до 60 в розрахунку на 10 тисяч осіб. Оптимізацію ліжкового фонду планується провести впродовж року. Поки ж МОЗ забов'язало медичні заклади країни скласти плани щомісячних скорочень ліжок. В рамках оптимізації, Міністерство охорони здоров'я розробило методику, згідно з якою в Новгород-Сіверській ЦРЛ необхідно скоротити 38 ліжко-місць, після чого в медзакладі залишиться 164 ліжка.

 

 

Світлана Шам - головний лікар ЦРЛ: "Зараз в центральній районній лікарні функціонує 201 ліжко і таким чином показник забезпеченості ліжками у нас насьогодні складає 73,8. У цілому по області -104,2  ,по районах області, по центральних районних лікарнях -73,3".

За словами головного лікаря такі заходи проводяться з метою наближення української медицини до євростандартів. Адже згідно з європейськими нормами, основне лікування пацієнтів проводиться на первинній ланці сімейними лікарями і лише п'ята частина хворих повинна потрапити до вузькопрофільних спеціалістів. Та як каже Світлана Григорівна, українські центри первинної медико-санітарної допомоги поки що не мають такої можливості. А ще оптимізацію ліжкового фонду необхідно проводити з урахуванням регіональних можливостей. А це складнощі транспортного сполучення, рівень захворюваності населення та брак спеціалістів, кількість яких в результаті скорочення ліжко-місць планують ще зменшити. Також реформування має бути своєчасним та поступовим, каже Світлана Шам, а ще сподівається, що складений план поки що не доведеться вцілювати в життя.

Світлана Шам - головний лікар ЦРЛ: "План скласти треба, ми його подали, поставивши заплановані скорочення навіть не на другу половину року а десь на кінець 3 кварталу, 4 кварталу, оскільки все тече і все змінюється. Можливо зміняться підходи до цієї проблеми, можливо навіть постанова Кабінету Міністрів буде якщо не переглянута то принаймні буде враховано те що в самій постанові зазначено".

Питання оптимізації ліжкового фонду не може не хвилювати і мешканців Новгород-сіверщини. Люди кажуть, що місць в стаціонарі і так зачасту всім не вистачає.

"Під кабінетом ЄКГ потрібно годину відсидіти, люди стоять в чергах,і це в один кабінет. Скорочувати не можна, людей в нас більша частина пенсійного віку в районі".

"Нещодавно було дві дитини на одне ліжко, тобто зовсім скорочувати нікуди вже".

f t g