Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

На Новгород-Сіверщині незабаром може бути створений заказник «Мурав’ївський»

Автор О.Харькова

Косити сіно, випасати худобу, рибалити, збирати гриби-ягоди ніхто селянам не заборонить. Це намагалися донести до сільських голів представники Чернігівської облдержадміністрації та національного природного парку «Деснянсько-Старогутський». На нараду-семінар з питань створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Мурав'ївський», ініційований Н.-Сіверською райдержадміністрацією, деякі сільські голови взагалі не з'явилися, дехто скептико-критично поставився до цього питання.

 

 

Анатолій Васюк - голова Кам'янсько-Слобідської сільської ради: "Це питання ми винесли на виконком, але члени виконкому даного питання не підтримали. Я не зовсім розумію все це, так як там знаходиться окрім земель державної власності, знаходяться землі колективної власності, на які на сьогоднішній день ніякого впливу сільська влада не має і вона не може їх використовувати, тим паче землі приватної власності і серед земель приватної власності є спадщина".

24 лютого в Кам'янській Слободі, а 26 в Ковпинці на сходах села громадою обговорюватимуть можливості створення заказника. Не чекаючи цих дат,  сільським головам треба роз'яснити людям переваги та можливості, які відкриються перед Сіверщиною після визнання нашої території цінною в природоохоронному відношенні на найвищому міжнародному рівні.

Віталіна Сеніговець - начальник відділу природозаповідного фонду біоресурсів та екомережі Чернігівської ОДА: "Заказник, який ми плануємо створити в Н.-Сіверському районі, буде створений без вилучення земельних ділянок, тобто користування земельними ділянками і надалі буде в тих власників користувачів, які здійснювали його до сьогодні. На питання – що буде дозволено, що заборонено, однозначно буде те цільове призначення, яке було, воно й буде використовуватися надалі, тобто сінокосіння, риболовля, випасання худоби, це все буде дозволено на цих ділянках".

Приклади з досвіду роботи біосферних резерватів та національних парків Польщів та Німеччини, з якими ознайомились сільські голови під час семінару, доводять те, що Сіверщина матиме додаткові можливості як у залученні інвестицій туристичного ресурсу, так і у створенні додаткових робочих місць. Наше ж завдання – навчитися ними користуватися.

f t g