Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Психологічна реабілітація воїнів АТО

Автор О.Лельотко

Воїнам, які повертаються із зони АТО, нелегко адаптуватись до мирного життя. Психологічні травми, які вони отримали під час бойових дій на сході України, часто не менш небезпечні, а ніж фізичні. Тому соціальний захист і реабілітація учасників АТО - завдання номер 1 як для представників органів влади, так і для всієї громади, на цьому наголошує президент України Петро Порошенко. На сьогоднішній день учасники АТО мають право на ряд пільг - безоплатне санаторно-курортне лікування, а також безкоштовну психологічну реабілітацію.  Для відновлення психологічного здоров'я воїнів  в бюджеті закладені кошти і вже визначені установи, які надають відповідні послуги.

 

 

Сергій Полівода - начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій громадян: "Державне підприємство клінічний санаторій-курорт "Березівські мінеральні води" - це Харківська область село Березівське. Також ми можемо направляти до  ДП"Південь курортсервіс", санаторій "Різон" - це Одеська область. І крім того, додалося ще два санаторії, які також мають право надавати ці реабілітаційні послуги - це ТОВ "Феофанія" місто Київ і Менський санаторій "Остреч"".

За словами Сергія Поліводи учасники АТО можуть самі вибирати з вищеназваних будь-яку установу, де б хотіли відновити здоров'я.

Сергій Полівода - начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій громадян: "Якщо є бажання, звертайтеся. Що стосується умов проживання, як туди добратися, та як саме буде відбуватися лікування, то запитуйте це у нас. Я маю контакти всіх санаторіїв і з ними можна зв'язатися і все з'ясувати".

Щоб отримати направлення до реабілітаційної установи, громадяни, які мають на це право, повинні стояти на обліку в районному або міському управлінні праці, заповнити відповідну заяву та надати всього 2 документи.

Сергій Полівода - начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій громадян: "Особи, які виявлять бажання, повинні подати заявки. До неї  додаються копії посвідчень учасників бойових дій або інваліда війни, копія документів, що посвідчує залучення до операції в зоні АТО. Під час надання копій потрібно надати оригінали, щоб була змога звірити. Ми реєструємо документи, видаємо направлення на реабілітацію до відповідної установи. Після отримання направлення, одержувач у вказаний термін прибуває до місця проходження реабілітації".

На сьогоднішній день на обліку міського та районного управлінь соціального захисту населення перебуває 54 особи, які отримали статус учасника бойових дій. Всі вони мають право на безкоштовну реабілітацію. Заклади, які надають послуги для відновлення здоров'я, однакові, як для мешканців міста, так і району.

f t g