Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Чергові спрощення в процедурі нарахування субсидій

Автор Н.Приходько

Днями українці вже відчули значне зниження температури повітря, холодно стало як надворі, так і в домівках новгород-сіверців. Проте, люди не поспішають вмикати опалення, адже бояться непідйомних платіжок за газ. Марія Іванівна Стодольська, порахувавши, що в опалювальний період за новими тарифами не зможе самотужки сплачувати комунальні послуги, вирішила довіритися державі та оформити субсидію.

 

 

Марія Стодольська - жителька міста Новгород-Сіверський: "Живемо на одну пенсію, тому хочеться якоїсь допомоги від держави, якщо буде по 3.60 грн., то в мене виходить 200 кубов, то мені просто пенсії не вистачить. У мене пенсія 1100 гривень, тому мені просто на комунальні не вистачить пенсії, влітку якось ще можемо економить, а взимку багато грошей потрібно на газ".

За інформацією міського управління соціального захисту населення на сьогодні за нарахуванням субсидій звернулося 2400 осіб. Проте, невдовзі ця кількість може ще збільшитись, адже постановою кабінету міністрів України від 23 вересня відбулись ще деякі зміни у порядку нарахування компенсації, що значно спростило роботу працівникам управлінь.

Світлана Чуванова - начальник міського управління праці та соціального захисту населення: "Чітко визначено, якщо людина надала якусь довідку, то соціальні інспектори до неї вже не приходять і не складають акт обстеження житлово-побутових умов. Тобто це дуже спрощує роботу інспектора, тому що на сьогоднішній день у інспектора за місяць більше 200 обстежень було".

Тепер оформити субсидію зможуть і родини, які винаймають житло, причому не оформлюючи на себе рахунки за комунальні послуги, мають право на компенсацію і домогосподарства, комунальні рахунки яких оформлені на різних осіб. Також віднині не враховуються особи, які зареєстровані, але фактично не проживають у приміщеннях, надано можливість призначити субсидію сім'ям, які мешкають окремо у будинку, розділеному на дві половини. А ще при нарахуванні субсидій дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім'ям будуть враховувати і кількість дітей, які фактично проживають, але не зареєстровані. При призначенні субсидії вже не враховують доходи учасників АТО та доходи від роботи у виборчій комісії. Ці зміни звісно розширюють ще більше коло осіб, які можуть звертатися за субсидією, проте водночас додають роботи працівникам управлінь, труднощів у яких на сьогодні і так чимало.

Світлана Чуванова - начальник міського управління праці та соціального захисту населення: "На сьогоднішній день ми ще не можемо порахувати розмір субсидії на опалювальний період. Дуже велике навантаження на працівників, не дуже добре працює електронний обмін, не дуже добре працюють  програми, тому виникають певні складнощі з цих  питань".

Серед проблемних питань -  заборгованість перед населенням щодо відшкодування витрат на тверде паливо, як зазначила Світлана Чуванова, це пов'язано із затримкою надходжень коштів з державного бюджету.

f t g