Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

22 вересня відзначається День партизанської слави України

Автор Н.Приходько

22 вересня відзначається День партизанської слави України. Під час Другої Світової війни партизанський та підпільний рух охопив всю Україну. Серед осередків партизанських об'єднань на Н.-Сіверщині був загін, який діяв у лісах біля с. Вороб'ївка.

 

 

Вони наближали перемогу, всі ті люди, які не могли потрапити на фронт та воювати з фашистами у відкритому бою, боролися з ними в тилу. Партизани та підпільники зробили неоціненний внесок у перемогу над нацизмом. Одним із осередків партизанського руху на Новгород-Сіверщині у роки Другої Світової війни був загін Макара Павленка, що діяв у Вороб'ївських лісах. Існування добровільного об'єднання довели вихованці історико-краєзнавчого гуртка "Пошук" під керівництвом Михайла Шкалаберди, що на базі навчально-виховного комплексу в селі Вороб’ївка.

Михайло Шкалаберда - керівник туристично-краєзнавчого гуртка "Пошук": "Цим займались не тільки пошуковці, а й  займалися інші діти, які вчились у школі. Також до нас приєдналися наші вчителі і люди всіх цих сіл, де ми проходили своїми походами і вони нам допомагали, щоб вшанувати краще пам'ять загиблих, які загинули в роки війни, і встановити правду про нашу місцевість".

Традиційно 22 вересня до Дня партизанської слави працівники та учні навчально-виховного комплексу проводять урочисту лінійку. Цього дня вшановують пам'ять всіх тих, хто ціною власного життя боровся за мир та свободу у рідній Батьківщині. Розпочався захід гімном України та хвилиною мовчання за загиблими героями. Про те, що Вороб'ївка ввійшла в історію як дійсно партизанське село, говорила директор НВК Катерина Назаренко. Значення свята в тому, щоб пам'ятати всіх, хто віддав життя за мирне майбутнє, на цьому наголосила голова РДА Олена Мовчан.

Олена Мовчан - голова Н.-Сіверської РДА: "Напевне не дарма ви асоціюєтесь у нас в районі як місце, де була партизанщина, не просто партизанщина, а коли люди віддають і ризикують собою ні на що не розраховуючи".

Партизанський рух суттєво наблизив перемогу, зазначив голова районної ради Олег Бондаренко.

Олег Бондаренко - голова районної ради: "Велику роль зіграв партизанський рух у роки війни. Завдяки цьому руху було знешкоджено багато фашистських загарбників і дуже значний внесок був у здобуття великої перемоги над фашистами".

Вітали зі святом присутніх також прикордонники Вороб'ївського прикордонного загону та сільський голова Михайло Федірко. Під час заходу лунали вірші та пісні присвячені визволителям. Цього ж дня поклали осінні квіти до Обеліску Слави. Учні навчального комплексу цінують подвиги своїх дідусів та прадідів, які воювали за їх мирне сьогодення.

Віолета Мотуз - учениця Вороб'ївського НВК: "Наші діди та прадіди воювали за нас і за те, що наше життя продовжується в мирі та щасті, але зараз на сході є війна і коли гинуть люди, у нас у серці відчувається біль і ми пам'ятаємо, що раніше таке вже було. Це мабуть передрукували сторінки нашого давнього життя".

f t g