Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Святкували Івана Купайла

Автор О.Кримова

Святкували Івана Купайла здавна по всій Україні, але з деякими відмінностями по регіонах. Відобразили всі традиції Чернігівщини вихованці театрального гуртка на березі річки Десна. Як годиться, дівчата плетуть вінки з польових квітів та співають пісні. Обов'язково розкладають велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі. Як вірили предки, воно має велику міфічну силу, очищує та наділяє здоров'ям і силою.

 

 

Цього вечора дівчата просили для себе краси у води. Головні атрибути свята - це Купайло та Марена. Купайла прикрашали та спалювали у вогнищі. Разом з тим просили здоров'я для себе та рідних. Марену виготовляли з гілки верби та прикрашали її квітами та вінками, яку потім топили, після чого тікали від хлопців, щоб ворожити. Вінки, з приліпленими до них свічками, пускають на воду. Кожна дівчина дивиться, якщо її вінок рівно пливе - то скоро заміж вийде, а якщо крутиться на місці або потоне - то ще дівуватиме. Якщо вінок відпливе далеко і пристане до берега - то в тому напрямку дівчина заміж піде. Святкування Івана Купайла дуже сподобалось і запам'ятається надовго - кажуть дівчата.

Вікторія Зиневич: На Івана Купайла треба стрибати через багаття, треба вмиватися, щоб бути красивою. Мені найбільше сподобалося, коли ми пускали вінки, тому що тоді ми дізналися свою долю.

Анастасія Чудеса: В цей день розкривається земля і небо. Треба стрибати через багаття, пускати вінки, водити хороводи. Мені найбільше сподобалося, як ми пригали через багаття.

Тетяна Вірозуб: Дівчата плетуть віночки і пускають їх по річці. Ми обливалися водою. Думаю, що на наступний рік ми будемо святкувати це свято.

Завдяки молодому поколінню та їх цікавістю до історії своїх предків, українські звичаї та традиції будуть жити вічно.

f t g