Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

21 травня в Україні святкують День вишиванки

Автор І.Радковець

Цього року у третій четвер травня проводиться акція "День вишиванки" започаткована 9 років тому студентами у Чернівцях. Нині це свято набуває особливого змісту демонструє, що українці незламні духом, готові захищати свою країну.

 

День вишиванки - свято національної єдності. День, коли українці всього світу одягають вишиванку. Він покликаний зберегти споконвічні народні традиції щодо вдягання етнічного вишитого одягу.

 

Ніна Авдієнко - завідуюча краєзнавчим відділом музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім": "Вишивка в українців присутня була у усіх сферах життя завжди. Особливо одяг. Якщо сьогодні святкується День української вишиванки, то більше хочеться звернути увагу саме на українську сорочку".

Цього року в третій четвер травня проводиться акція "День вишиванки", започаткована 9 років тому студентами у Чернівцях, нині це свято набуває особливого змісту, демонструє, що українці не зламні духом, готові захищати свою країну, культуру. В гімназії №1 в рамках акції "День вишиванки" провели флешмоб, учні показали свої роботи, вишиті власноруч. Молоде покоління підтримує традиційне вбрання українців.

Діана Коблевська - учениця Н.-Сіверської гімназії №1: "Вишиванку я одягаю дуже часто на всякі свята. Вишиванка для мене означає не просто одяг, це як символ моєї країни. Я її дуже люблю і поважаю, оскільки це одна з головних традицій".

Дарина Максимчук - учениця Н.-Сіверської гімназії №1: "Для когось це, наприклад, звичайна буденна річ, а для мене це особлива річ, оскільки у вишиванку я вкладаю історію всіх моїх предків, всі знаки, кожна нитка означають різне і для мене-це особлива річ і знакова. Я одягаю її на особливі для мене значущі свята, але буває під настрій. Якщо добрий настрій, сонце світить на нашому небі, чому б і ні".

Вікторія Шевченко - учениця Н.-Сіверської гімназії №1: "Я дуже люблю це свято, тому що всі з нашого класу одягли вишиванки. Це було дуже гарно, дівчата робили віночки".

Віктор Балабко - вчитель Н.-Сіверської гімназії №1: "Я підтримую цю акцію, тому що я живу в Україні, люблю Україну, підтримую все українське. Зараз, сьогодні, в цей день я у вишиванці".

Вишиванка вишита з любов'ю до Батьківщини, до рідної землі. І сьогодні настав час, коли ми повертаємося до вишитого одягу, частіше його носимо, а цим самим підкреслюємо свою любов до неньки України.

f t g