Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Відбулось засідання круглого столу з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС

Автор Г.Король

Проблеми чорнобильців, пов'язані з законодавством, розглядалися на засіданні круглого столу з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС. Болючих питань у чорнобильців багато, які, нажаль, на районному рівні не вирішити, проте говорити про них необхідно.

 

В рамках проведення круглого столу свої нагальні проблеми та потреби ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС могли обговорити з керівництвом міста, району та представниками сфер соціального обслуговування. З привітальним словом до ліквідаторів звернулися голова райдержадміністрації Олена Мовчан та голова районної ради Олег Бондаренко. Вони подякували присутнім за їх заслуги перед Батьківщиною та закликали не залишатися сам-на-сам зі своїми проблемами, а звертатися за допомогою до влади. «А проблем дуже велика кількість»,- наголосив у своєму виступі голова Н.-Сіверської районної організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" Олександр Лисиця. Вони пов'язані з виплатами пенсій, з ліками. До того ж з 2014 року було прийнято закон, який значно зменшив розмір пільг та розмір матеріальної допомоги чорнобильцям. Цим же законом було знято зону посиленого радіологічного контролю з 4 населених пунктів і нашого району. Так, щодо соціального забезпечення, то нині воно фінансується вже з 2 бюджетів - місцевого та районного. А от до ліквідаторів, що проживають в сільській місцевості у районного управління соціального захисту та праці є прохання - скористатися правом на пільгові рецепти ліків.

 

Галина Гавриленко - начальник управління праці та соціального захисту населення Н.-Сіверської РДА: "Що стосується ліквідаторів і дітей, які проживають в сільській місцевості, то на сьогоднішній день коштів в достатній кількості і залишок коштів понад 7 тис. грн., які можна використати на пільгові рецепти".

«Складний стан нині з путівками на санітарно-курортне лікування. До того ж з цього року право на нього мають лише ліквідатори І категорії. Щодо медичної допомоги, то вже кілька років немає лікаря по чорнобильцям - ними опікуються сімейні, або дільничні лікарі»,- розповіла завідуюча поліклінічним відділенням ЦРЛ Людмила Ярмолюк. Хвилювали присутніх і питання пенсійного забезпечення, адже є проблеми з виплатами та призначенням пенсій деяким нашим чорнобильцям.

Марія Рилова - заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Н.-Сіверському районі: "Борги у нас по кожному особовому рахунку. Є сума боргу, відома сума. Прибувають пенсійні справи, ми кожний місяць звіряємо ці суми, але коштів на сьогоднішній день немає. Є постанова № 440, тобто борг на себе взяло казначейство".

Приємним моментом зустрічі стало вручення ліквідаторам грамот та подяк. Проблем дійсно дуже багато, і на місцевому рівні їх вирішити неможливо, проте ліквідатори все одно вдячні за підтримку та допомогу.

Михайло Ковальов - ліквідатор І категорії: "Я приїхав з Луганська. Мені допомогла організація "Чорнобиль". Звісно допоміг соцзахист, адміністрація. Всі виплати, які необхідні, я отримував і отримую. Адміністрація віднеслася, можна сказати, нормально".

Міська та районна влада готові говорити про проблеми чорнобильців стільки, скільки це буде необхідно, адже подібні круглі столи пояснюють простим людям їх права, які надаються державою.

Олександр Лисиця - голова Н.-Сіверської районної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України": "Такі заходи, які сьогодні відбулися - потрібні. В першу чергу, це заходи, на яких ліквідатори відчувають, що вони комусь потрібні. Вони розв'язують ті проблеми соціального характеру, які постійно виникають в нашій державі. Це і соціальні виплати, і забезпечення харчами ліквідаторів, забезпечення путівками, лікування, санітарно-курортне лікування. Тобто, вони з перших вуст людей, які цим займаються, можуть отримати ту інформацію, яку хотіли отримати".

f t g