Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Новими видами рослин було поповнено дендропарк ДП "Н-Сіверська науково-дослідна станція"

Автор Н.Скляренко

Співробітники державного підприємства "Н.-Сіверська науково-дослідна станція" цьогоріч навесні продовжили поповнення дендропарку, розташованому на 2 га землі, новими екзотичними рослинами. Першим ділом висадили з теплиці у відкритий ґрунт підрощені ялиці різних видів: шаровидні, колоновидні і ті, що стеляться: туї та ялиці. Екзоти привозять з усієї України, обмінюються з іншими лісництвами.

 

 

Анатолій Жежкун - директор ДП "Н.-Сіверська лісова науково-дослідна станція": Найбільшу колекцію нам надав багаторічний сад ім. Фомина Київського національного державного університету. Крім того, Львівський національний університет лісу надав також дуже добру колекцію. Потім, державні підприємства з Чернігівської, Сумської, Донецької, Вінницької областей надавали нам різну кількість садівного матеріалу. Навіть з Криму ми привезли колекцію, зараз зростає лише один вид - це сосна Кримська, тому що теплолюбиві породи практично всі відмерли".

А почали цю роботу ще з 2007 року з секції хвойних рослин. Зараз на цьому місці підростають красиві ялиці та яловиці різноманітних форм і видів. Поруч розташували секцію світлохвойних рослин, де переважно мадрини та сосни різних видів. Окрасою секції декоративно-листвяних рослин є японські верби, у яких не те що листя, а навіть гілки незвичайної форми та різного кольору. На алеї степових рослин висаджують декоративні кущі, є і дрібнолистяні насадження. Вся ця робота потребує чималих знань і умінь, і взагалі, кажуть співробітники науково-дослідної станції, праця з рослинами не любить поспіху, треба робити все поступово. В результаті вийде нереальна краса.

Ірина Жежкун - старший науковий співробітник ДП "Н.-Сіверська лісова науково-дослідна станція": "Мета дендропарку була зібрати в одному місці рослини різних природних зон і за зональним принципом. Рослини з різних природних зон, і тому вони не завжди добре себе почувають за кліматичними ознаками. Частина рослин вимерзає, вигорає влітку, і тому на території станції створений розплідник, де ми поступово вирощуємо додатково рослини методом зеленого черенкування".

Часто дендропарк навідують групи лісівників з сусідніх районів та областей. Приїздять і дитячі колективи. Нещодавно були учні зі Щорса та Шостки.

f t g