Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

З 1 травня 2015 року передбачено спрощений порядок нарахування субсидій

Автор О.Лельотко

З 1 травня цього року матимуть право на субсидію значно більше українців, аніж до цього часу. Окрім того, умови щодо її оформлення суттєво спрощено. Зокрема, до переліку осіб, які зможуть претендувати на відшкодування витрат за оплату ЖКП включено тих, хто має дві квартири, дві машини, здає в оренду житло, безробітні, які незареєстровані в центрі зайнятості.

 

З початку квітня цього року в Україні суттєво зростають тарифи на житлово-комунальні послуги. В зв'язку з цим, для багатьох українців оплата за комунальні послуги буде просто непідйомною. Аби комунальні платіжки суттєво не позначились на повсякденному житті громадян, Кабінет Міністрів України впровадив нову систему надання субсидій - зокрема, призначення субсидій відбуватиметься на підставі лише двох документів: заяви та декларації, які також значно спрощені.

 

Лідія Акуліна - головний спеціаліст відділу адресних соціальних виплат УСЗН Н.Сіверської РДА: "Зазначені заяви та декларації будуть надіслані централізовано поштою. Громадяни мають обов'язково заповнити ці заяви та декларації та надіслати, або звернутись особисто до управління соціального захисту. Або, якщо це сільська місцевість, то звернутися і надати ці заяви через уповноважену особу, яка визначена при сільській раді і затверджена уповноваженими виконавчими органами сільських та селищних рад. Крім заяви та декларації жодних документів не потрібно буде надавати".

Органи соціального захисту перевірятимуть достовірність даних, вказаних декларації, за неправдиву інформацію - штрафуватимуть. Субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначатимуться вже на цілий рік, а не на опалювальний сезон, як зараз. Слід також зазначити, що згідно зі змінами до порядку призначення субсидій при їх оформленні враховуватимуться чисті доходи, тобто ті, з яких сплачено податки.

Лідія Акуліна - головний спеціаліст відділу адресних соціальних виплат УСЗН Н.Сіверської РДА: "У сукупному доході при призначенні субсидії будуть враховуватися доходи, які особа отримала в грошовій формі без урахування сплачених податків, а також розміри державної соціальної допомоги, що виплачують органи соціального захисту. Крім частини одноразової виплати допомоги при народженні дитини або усиновленні дитини".

Якщо у працездатних громадян дохід відсутній, або він менше прожиткового мінімуму, для призначення субсидії враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму. З 1 травня можуть звертатися за субсидією ті, хто має дві квартири, дві машини, здає в оренду житло, має рахунки на депозитах, або якщо в сім'ї проживає безробітний, який незареєстрований в центрі зайнятості. До цього такі сім'ї не мали право на відшкодування витрат за житлово-комунальні послуги. Але в той же час, субсидію не отримає та сім'я, яка протягом попереднього року здійснила одноразову покупку на суму, що перевищує 50 тисяч гривень, за винятком купівлі ліків і оплати медичних послуг. Нові спрощені умови нададуть право багатьом українцям на житлові субсидії, аніж було до цього часу. Другий рік поспіль оформлює субсидію на тверде паливо і скраплений газ жителька села Лоска Любов Мишко, вона говорить, що це реальна допомога від держави.

Любов Мишко - жителька села Лоска: "Я не отримувала поки із хазяїном жила, а тепер я сама, люди подають, тому і я подала документи. У грудні я подавала, отримала 1225 гривень. Мені ж і дрова потрібні, опалення дров'яне, і газ коштує дорого. Невеликі гроші дають, дякую і за це".

Отже, надати документи на оформлення субсидії, можуть всі бажаючі. В управлінні соцзахисту населення визначать чи матиме сім'я на них право, самі ж громадяни можуть про це дізнатись, зайшовши на сайт Мінсоцполітики, де є спеціальний калькулятор для розрахунку розміру субсидій.

f t g