Copyright 2017 - Філія ПАТ "НСТУ" "Новгород-Сіверська регіональна дирекція "Сіверська". Використання матеріалів з сайту лише за умови гіперпосилання на trksiver.com.ua

Співробітники музеїв готують нові виставки до початку туристичного сезону

Автор І.Бездєтко

Новгород-Сіверський - місто з цікавою історією та архітектурними пам’ятками, які не залишають байдужими будь-якого відвідувача міста. Зацікавити гостей та шанувати спадщину рідного краю - головна мета співробітників музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім". Вони продовжують готувати нові виставки та закінчують реекспозиції залів. Що нового зможуть побачити відвідувачі музею найближчим часом - дивіться далі у сюжеті.

До початку туристичного сезону співробітники Н-Сіверського музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» продовжують готувати нові виставки з історії нашого краю. На цей час у краєзнавчому відділі проведено реекспозицію зали, яка присвячена етнографії. Зокрема її було доповнено ткацьким верстатом, який привезли з села Юхнове. Також залу «Українського побуту, одягу та вишивки» доповнено м’яльницею, скринею, виробами, які ткались на верстаті та іншими предметами побуту.

 

Ніна Авдієнко - завідуюча краєзнавчим відділом музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім": "Хочемо показати, як наші бабусі, прабабусі виготовляли одяг, починаючи від вирощування льону або коноплі, на чому його обробляли ці рослини, як виготовляли нитки, як ткали полотно. Тобто ось такі цикли виготовлення: від рослини до полотна і до пошиття одягу українського (і чоловічого, і жіночого)".

Нещодавно у краєзнавчому відділі закінчився косметичний ремонт, було відремонтовано 3 зали. Також підготовлені і нові композиції, присвячені Н-Сіверщині за роки незалежності, Євромайдану, нашим землякам, які перебували в зоні АТО та волонтерському руху. В перспективі планується розширити експозицію «Н-Сіверщини в 20-30 рр» і відкриття нових виставок, присвячених голодоморам та історії краєзнавства Н-Сіверщини. До 70річчя перемоги у 2й світовій війні буде представлено до уваги відвідувачів фотографії подій 1939-1945 рр.

Ніна Авдієнко - завідуюча краєзнавчим відділом музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім": "У нас є фотографії, які були зроблені нашим земляком, уродженцем села Прокопівка, Іваном Івановичем Макаренком, який служив на Центральному фронті, командувачем якого був Рокосовський. Був військовим кореспондентом і зробив кілька знімків саме людей, які визволяли Н.-Сіверський. На фотографіях серед цих людей є і наші земляки".

Як повідомила заступник директора з наукової роботи музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Олена Радченко, у 2015 році відзначатиметься 830річчя з дня походу Ігоря Святославовича на половців та 215 років з дня видавництва «Слова». Цим подіям співробітниками музею також буде приділена неабияка увага. На цей час для туристів працює виставка ікон 19-початку 20 століття.

Олена Радченко - заступник директора з наукової роботи музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім": "Тут представлені 69 ікон з нашої музейної колекції. Вони дуже своєрідні, цікаві, характеризують іконопис з Чернігівщини і Сумщини. Це і професійні ікони написані в іконописних майстернях і, так звані, народні ікони, написані «богомазами», або непрофесійними художниками. Тобто виставка декорована набожниками оригінальними. Ми плануємо у цьому залі відкрити виставку художника Ковтуна. Є у нас ще плани зробити виставку з музейної колекції живопису".

Туристи, вражені красою Н-С, його історією та музейними експонатами. І обов’язково в майбутньому радитимуть всім знайомим і друзям відвідати Н-Сіверський. Адже, як кажуть в народі, хто не знає минулого, у того немає майбутнього.

Елеонора Коренева - туристка з Семенівського району: "Більше всього мені сподобалися експонати, які були ще у давні часи".

Алла Коренева - туристка з Семенівського району: "Я вперше дізналася, що є підземні ходи в церкві. Мені більше сподобалася зала, де книги, і як розповідали про давні часи, про мистецтво, про князя Ігоря".

Олена Боронко - туристка з Семенівського району: "Дуже сподобалося в Н.-Сіверському, особливо музей. Ми ще хочемо сюди приїздити".

f t g